среда, 16. јануар 2013.

1.2. Trojstvo i Pentakost



TROJSTVO
 
Pitanje Božje prirode jedno je od najvećih u teologiji. U ovom članku nećemo se baviti dogmama velikih religijskih zajednica. Zapravo biblijska i poznata istorija nas uče jednom nepisanom pravilu: sve što se u svetu puno ističe i reklamira obično nema mnogo ili nikakve veze sa izvornom verom i Bogom.
Videćemo kako to izgleda na primeru jednog verskog pokreta koji je započeo u Americi sredinom XVIII veka.  

Kratak pregled istorije odbijanja i prihvatanja doktrine o TROJSTVU kod Adventista Sedmog Dana. Odmah na početku treba istaći da su pioniri adventističke crkve bili antitrinitarci (jednoičari). Kroz crkvene časopise na veoma jasan i odlučan način govorili su protiv učenja o trojstvu. Imali su identičan stav kao danas Jehovini svedoci. Ovi pioniri su verovali da to učenje nikad nije trebalo da bude uvedeno u hrišćanstvo.
Neki su strastveno govorili protiv njega tvrdeći da je to „zaostavština“ od reformacije, dugo držane tradicije koju su reformatori propustili da odbace.
Svakako da i EGW, možemo uključiti među netrinitarce. Ovo zbog toga što neka njena verovanja nikad ne bi mogla da se uklope u doslovnu teologiju trojstva.
Istorija svedoči da su mnogi od adventistickih pionira bili ili antitrinitarci ili ne-trinitarci. Štaviše, ne možemo navesti nikoga pre 19. veka koji je verovao u doktrinu  o trojstvu.

Nepotrebna i zbunjujuća terminologija – Ima više različitih shvatanja trojstva. Zbog ovoga Elen Vajt nije pominjala ni stav za ni protiv, bar ne imenujući ga. U svojim spisima ona nikad nije spomenula reč „trojstvo“(čiji opus broji preko 100.000 strana) iako je razumljivo da  je ponekad aludirala na ovo učenje. Za sedamdeset godina govorenja i rada za Boga, EGW nikad nije našla za shodno da upotrebi izraz „trojstvo“ ! Takođe nikada nije rekla ili napisala da je Hrist Bog.

            Prvi adventista koji je priznao nešto što liči na doktrinu o trojstvu bio je svojevremeno  vodeći adventistički lekar Džon Harvi Kelog. To je uradio kao sredstvo opravdanja onoga što je izneo u svojoj knjizi „Živi Hram.“ Ovo se desilo 1903. godine, što je bilo 60 godina od početaka Adventnog pokreta (1844).  To je najavilo seriju vrlo ozbiljnih doktrinarnih kriza za ASD. Elen Vajt je osudila Kelogove poglede na Boga i Hrista. Rekla je da uz svo poštovanje Božjeg prisustva i ličnosti ovaj lekar je špekulisao o nečemu što Bog nije otkrio. 

Elen Vajt osuđuje špekulacije tri u jedan (trojstvo). Ona je osudila ilustracije u kojima se prikazuju tri ličnosti u jednoj suštini (tri u jednom).
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Upućena sam da kažem: Osećajima onih koji traže napredne naučne ideje ne sme se pokloniti  poverenje.
Sve ove spiritualističke predstave su puko ništavilo. One su nesavršene, neistinite. One slabe i umanjuju Veličanstvo sa kojim se ne može uporediti ništa zemaljsko. Bog ne  može da se poredi sa stvarima koje su napravile Njegove ruke. To su samo zemaljske stvari koje trpe Božje prokletstvo zbog greha čovekovog. Otac ne može da se opiše zemaljskim pojavama. Otac je sva punina Božanstva telesno, i nevidljiv je za smrtno oko. (Ellen G. White, Special Testimonies, Series B, No.7, pages  62, - Come out and be separate)

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------           

Nema osude od EGW. Kad je u pitanju Božanstvo, nijednom EGW nije rekla Adventistima da greše u svojim verovanjima. Nije rekla ni da su u krivu kad su odbacivali doktrinu  o trojstvu. U stvari, nalazimo da je činila upravo suprotno. Drugim rečima, u vezi sa njihovim  verovanjima EGW je podržavala pionire. Na Generalnoj konferenciji 1905, EGW je podsetila delegate da im je Bog  dao njihovu veru tako da nikad ne treba da se menja. Kazala je da se ta vera držala svetom 50 godina. Zapazite da je ovo bilo 7 godina pošto je  knjiga „Čežnja vekova“ objavljena, što pokazuje da   je ono što je pisala u ovoj knjizi u skladu sa onim što su Adventisti tada verovali. To nam takođe  pokazuje da nije očekivala da ova knjiga menja ta verovanja u budućnosti.
Takođe i drugo veliko delo – Velika Borba (1844) je objavljena daleko pre nego što je EGW privatila trojstvo....

Jedan broj adventističkih vodećih pionira su bili odlučni antitrinitarci, što znači da su govorili direktno protiv doktrine o trojstvu. Među njima su Joseph Bates, James White, J. N. Andrews, Uriah Smith, R. F. Cottrell, M.E.Cornell, J. H. Waggoner, itd. 
I nikada EGW, u njihovim napadima ovog učenja,  nije rekla da greše. Možemo opravdano pretpostaviti da joj Bog nikada nije naložio da im kaže da greše. Čak i u poznim godinama, EGW je i dalje držala da su, kad su u  pitanju Bog i Hrist, verovanja ASD pionira  bila ispravna.  Svakome ko želi da razume istinu u vezi sa tekućom debatom o trojstvu među ASD, ovo bi trebalo da bude ključna primedba.  Ako je Bog kazao EGW da su ovi pioniri grešili u vezi anti-trinitizmom,  onda se samo može reći da je njeno ćutanje  vrlo neobično, jer kao Božjem vesniku ostatka (blagoslovenom  Duhom proroštva) njen zadatak bio bi da  ih ispravi.  Ali, ona nije rekla ništa. Ovo je jedan od  razloga zašto je u vreme kad je umrla 1915. ASD crkva još uvek pretežno bila netrinitistička denominacija.   
           

Pentakost:

Silazak Duha Svetoga na apostole u Jerusalimu, 50 dana nakon Hristovog uskrsnuća.           

Smatra se  rođenjem (osnivanjem) prve Hrišćanske Crkve budući da Dela Apostolska DRUGA glava, donose izveštaj da su apostoli puni Duha Svetoga govorili jezike i tako su ih mogli razumeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se dalo krstiti te su primili Duha Svetoga ....

Sada je vrlo važno zapaziti da nakon samo 50 dana od Hristovog vaznesenja u Nebo, Sveti Duh podiže pravu Crkvu na Zemlji koja u svom delovanju NEMA NI JEDNU ZABLUDU !
Jer kakav bi to bio Sveti Duh koji bi 60-70 godina vodio svoju podignutu Crkvu na Zemlji sa najvećim zabludama i neistinama iz Njegove Svete reči !?

Šta bi danas mnogi Hrišćani mislili o tom Bogu da je ta prva Crkva imala tolike godine najelementarnije zablude iz  biblije i shvatanja o Bogu ?

Sada malo jasnije možemo sagledati koji je duh vodio EGW,  Milera, i ostale pionire Adventne Crkve posle 3 neuspešna prognoziranja drugog Hristovog Dolaska. Kao i koji je duh podigao Crkvu ASD koja prihvata trojstvo, posle 43 godine od zvaničnog osnivanja Crkve ASD !
A mnogi nisu ni do sredine 19-tog veka.

4 коментара:

Antan је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Antan је рекао...

Zanimljiv blog. Po meni je debatirati o trojstvu (za ili protiv) promašena stvar. Ali, ono što je dobro i što pozdravljam, jeste da se kroz ovu temu uočava da nešto nije potpuno iskreno u svezi nastanka i postojanja Crkve adventista sedmoga dana. Počelo je kao lažno proroštvo, a nastavlja se kao kult i hereza, ali meni izgleda da to što ASD napušta hereze koje su vjerovali pioniri nije loša već dobra stvar!
Ipak, to govori, ima nade da od kulta i lažnog proroštva dođemo do pomirenja sa svim drugim kršćanima. To pomirenje, potrebno je da mi u sebi doživimo kao slobodu od pokvarenog uma koji stalno nalazi grijehe u svima i svemu.
Pozdrav iz Hrvatske!

Анониман је рекао...


Trojstvo je jedno od najbitnijih pitanja za naše spasenje. Tako da je dobro što je potegnuto pitanje o njemu.
Smatram da ne bi bilo loše da se to podrobnije istraži.

MC је рекао...

Djela Apostolska 7:55,56