субота, 5. јануар 2013.

Upozoriti na pogrešna učenja ili ne ?


Ako utvrdimo da Adventizam ima jednu jeres, ili 10 ili 100...Da li trebamo ćutati i ne mešati se u njihova lažna učenja ili ih obelodaniti svima koje poznajemo. Opet će nam glavne upute za ovo pitanje dati Biblija:
1. Upravo da Apostoli i verne Hristove sluge to nisu radili nikada ISTINA ne bi došla do današnjih dana. Uostalom čitav Hristov život nam je najbolji uzor ponašanja. Da li je On ćutao kada je kod nekog primetio laž ili krivo ponašanje, ili ne ? Zato smo i mi tako dužni govoriti drugima i pokušati ih izvući iz krivih nauka bilo koje vrste.
 
           Приче 30: 12   Има род који мисли да је чист, а од свог кала није опран.
Дела 17: 1  Прошавши пак Амфипољ и Аполонију дођоше у Солун, где беше зборница јеврејска. 2 И Павле по обичају свом уђе к њима, и три суботе разговара се с њима из писма, 3 Показујући и доказујући им да је требало Христос да пострада и васкрсне из мртвих, и да овај Исус ког ја, рече, проповедам вама, јесте Христос. 4 И неки од њих вероваше, и присташе с Павлом и са Силом, и од побожних Грка мноштво велико, и од жена господских не мало. 5 Али тврдоврати Јевреји завиђаху, и узевши неке зле људе од простог народа, и сабравши чету, узбунише по граду, и нападоше на кућу Јасонову, и тражаху да их изведу пред народ. 11 Ови пак беху племенитији од оних што живе у Солуну; они примише реч са свим срцем, и сваки дан истраживаху по писму је ли то тако. 12  Тако вероваше многи од њих, и од поштених грчких жена и од људи не мало.
2. Солуњ. 3 : 6  Заповедамо вам пак, браћо, у име Господа нашег Исуса Христа, да се одвојите од сваког брата који живи неуредно, а не по уредби коју примише од нас. 15 Али га не држите као непријатеља, него га саветујте као брата.
Jakoв 1: 25 Али који провиди у савршени закон слободе и остане у њему, и не буде заборавни слушач, него творац дела, онај ће бити блажен у делу свом.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Pravi Hrišćanin se treba ugledati na Hrista i prenositi drugima njegov nauk :
Јов 27: 11  Учим вас руци Божјој, и како је у Свемогућег не тајим.
Матеј  28: 19 Идите дакле и научите све народе крстећи их ва име Оца и Сина и Светог Духа,  20  Учећи их да све држе  што сам вам заповедао; и ево ја сам с вама у све дане до свршетка века. Амин.
Лука 12: 47  А онај слуга који зна вољу господара свог, и није се приправио, нити учинио по вољи његовој, биће врло бијен;   
Матеј 25: 24 А приступивши и онај што је примио један таланат рече: Господару! Знао сам да си ти тврд човек: жњеш где ниси сејао, и купиш где ниси вејао;  25 Па се побојах и отидох те сакрих таланат твој у земљу; и ево ти своје. 26 А господар његов одговарајући рече му: Зли и лењиви слуго! Знао си да ја жњем где нисам сејао, и купим где нисам вејао: 27 Требало је дакле моје сребро да даш трговцима; и ја дошавши узео бих своје с добитком. 28 Узмите дакле од њега таланат, и подајте оном што има десет таланата. 29 Јер сваком који има, даће се, и претећи ће му; а од оног који нема, и шта има узеће се од њега.  30 И неваљалог слугу баците у таму најкрајњу; онде ће бити плач и шкргут зуба.
2. Коринћ 13: 8  Јер ништа не можемо на истину него за истину.
Jakoв 4: 17  Јер који зна добро чинити и не чини, грех му је. 
1.Тим. 4: 16  Пази на себе и на науку, и стој у томе; јер ово чинећи спашћеш и самог себе и оне који те слушају.
Da li je moralnije i ispravnije, kada vidite da vaš bližnji greši – Upozoriti ga ili prećutati ?
 Niti je to Hrišćanski, niti moralno, a u nekim segmentima društva čak i kažnjivo !
Zato je u svakom slučaju bolje pomoći bližnjem na bilo koji način.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Mi smo dužni braći i sestrama reći da greše i u čemu greše, kako bi ih otrgli sa krivog puta !
3. Мојс. 19: 17 Немој мрзети на брата свог у срцу свом; слободно искарај ближњег свог, и немој трпети греха на њему.
Лука 17: 3 Чувајте се. Ако ти сагреши брат твој, накарај га; па ако се покаје, опрости му.
Jakoв 5: 19 Браћо! Ако ко од вас зађе с пута истине, и обрати га ко, 20 Нека зна да ће онај који обрати грешника с кривог пута његовог спасти душу од смрти, и покрити мноштво греха.
Jasno je da smo mi po bilo kom osnovu dužni i pomoći i ukazati na bilo čije greške. I kao što Pismo kaže u 2.Solunjanima 3,15 svakom trebamo saopštiti njegova lažna učenja i pri tom ga doživljavati kao brata i prijatelja. Jer u stvari tim činom mi mu želimo SVAKO DOBRO i SPASENJE, a ne nešto loše ili ga doživljavati kao neprijatelja. Nema sumnje da i među Adventistima ima spašenih i dobrih ljudi. Zato trebamo sve učiniti kako bi ih bilo što više sa nama sutra u raju.

Нема коментара: