понедељак, 7. јануар 2013.

Prava Crkva



http://www.spc.rs/files/u5/2009/800px-CrkvaTakovo2_1.jpg Pošto je za naše spasenje mnogo bitnije da znamo koja je prava Crkva, nego da znamo koja je kriva, da prvo vidimo koja je PRAVA, kako bi zadobili spasenje, a posle ćemo da idemo na KRIVE !
Kao i uvek, odgovor ćemo potražiti u Bibliji a ne u ljudskim predanjima, naukama, knjigama, tumačenjima, pričama, pripovetkama............

  
1. Bog je rekao da je Njegov jaram lak:

Матеј 11: 28 Ходите к мени сви који сте уморни и натоварени, и ја ћу вас одморити. 29 Узмите јарам мој на себе, и научите се од мене; јер сам ја кротак и смеран у срцу, и наћи ћете покој душама својим. 30 Јер је јарам мој благ, и бреме је моје лако.
1. Јованива 5: 3 Јер је ово љубав Божија да заповести Његове држимо; и заповести Његове нису тешке.
Јован 14: 15 Ако имате љубав к мени, заповести моје држите.

Sada je apsolutno nelogično da je za naše spasenje potrebno 150 ili 350, ... stvari. Pa to uopšte nije lako držati i održati. Onda bi Biblija bila KONTRADIKTORNA !
Uzmite npr. samo jednu zapovest > 4-tu pa samo nju nije lako ispoštovati !
Ako ste jedini zaposleni u vašoj porodici. Imate troje ili četvoro male dece, suprugu, majku.... I morate držati jedan dan od odmora (npr. subota), a pri tom imate odličnu platu... Ako vaša firma gde radite promeni dan kada ne radi sa nedelja i subota, samo na nedelju. Vi sada morat ostati bez posla.
Razmislite dobro o ovoj situaciji. Vi svoje najdraže i najmilije ostavljate bez prihoda. Lišavate ih elementarnih prava na život. Možda čak i mnogo gore, samo zato što morate ispoštovati JEDNU zapovest. A gde su tu svih 10, ili još pa obavezno davanje desetka, priloga, davanje ostavštine Crkvi........

Druga veoma važna stvar. Koja je garancija da vi kao poštovalac svih tih zapovesti ili samo JEDNE (npr. subote) volite bližnjeg kao samog sebe !?  Te stvari uopšte ne utiču, na najveću zapovest iz BiblijeVoli bližnjeg svog kao samog sebe ( uz VOLI BOGA). Mnogo imate primera držaoca celog zakona koji su bili loši ljudi. Uostalom i ti veliki držaoci celog zakona su i ubili našeg Gospoda !

Prema tome Biblija nije u koliziji sa navedenim  stihovima, a i sa mnogim drugim, kada je u pitanju spasenje, jedino u sledećoj opciji:
Матеј 22 : 35 И упита један од њих законик кушајући Га и говорећи: 36 Учитељу! Која је заповест највећа у закону ? 37 А Исус рече му: Љуби Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом,и свом мисли својом.38 Ово је прва и највећа заповест. 39 А друга је као и ова: Љуби ближњег свог као самог себе.  40 О овима двема заповестима виси сав закон и пророци.
Лука 10: 25 И гле, устаде један законик и кушајући Га рече: Учитељу! Шта ћу чинити да добијем живот вечни? 26 А Он му рече: Шта је написано у закону? Како читаш? 27 А он одговарајући рече: Љуби Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом снагом својом, и свом мисли својом,и ближњег свог као самог себе.28 Рече му пак: Право си одговорио; то чини и бићеш жив.
1. Јованова 3: 23 И ово је заповест Његова да верујемо у име Сина Његовог Исуса Христа, и да љубимо један другог као што нам је дао заповест.
 Галатима 5:  13  Јер сте ви, браћо, на слободу позвани: само да ваша слобода не буде на жељу телесну, него из љубави служите један другом.  14 Јер се сав закон извршује у једној речи, то јест: Љуби ближњег свог као себе.
Римљанима 13: 8 И не будите никоме ништа дужни осим да љубите један другог; јер који љуби другог закон испуни.9 Јер ово: Не чини прељубе, не убиј, не укради, не сведочи лажно, не зажели, и ако има још каква друга заповест, у овој се речи извршује, то јест: Љуби ближњег свог као самог себе. 10 Љубав не чини зла ближњему; дакле је љубав извршење закона.
Ako volite Boga i bližnjeg, nelicemarno svih srcem, dušom i telom.
I Isus Hrist je eksplicitno rekao šta je CEO zakon. A i apsotol Pavle, POTVRDIO  u (Galatima 5,14), da je to samo JEDNA stvar !
Nije Pismo u koliziji ni ovde. Ko može da voli sve ljude na Planeti kao samog sebe, a da nije u Bogu. To je nemoguće.  Ili ako neko sumnja u istinitost ovih Pavlovih reči naka slobodno iznese ovde u komentarima, šta nam fali za spasenje ako držio samo ovu JEDNU STVAR iz čitave Biblije ?

Takođe taj BLAG jaram i LAKO breme se ne uklapaju sa još jednom stvari kada je ADVENTIZAM u pitanju :
Дела 15: 10 Сад дакле шта кушате Бога и хоћете да метнете ученицима јарам на врат, ког ни очеви наши ни ми могосмо понети ?  11 Него верујемо да ћемо се спасти благодаћу Господа Исуса Христа као и они.
Галатима 3:  25 А кад дође вера, већ нисмо под чуваром.
Галатима 5: 1 Стојте дакле у слободи којом нас Христос ослободи, и не дајте се опет у јарам ропства ухватити. 13 Јер сте ви, браћо, на слободу позвани: само да ваша слобода не буде на жељу телесну, него из љубави служите један другом.
2. Коринћ. 3: 17 А Господ је Дух: а где је Дух онде је слобода.
Псалам 27: 4 Уздај се у Господа, буди слободан; нека буде срце твоје крепко, уздај се у Господа.
Филипљ. 1: 14  И многа браћа у Господу ослободивши се оковима мојим већма смеју говорити реч Божију без страха.
Јевр.  4 :  15 Јер немамо Поглавара свештеничког који не може пострадати с нашим слабостима, него који је у свачему искушан као и ми, осим греха.   16  Да приступимо, дакле, слободно к престолу благодати, да примимо милост и нађемо благодат за време кад нам затреба помоћ.
СЛОБОДА, SLOBODA.
Mi smo u Hristu pozvani na slobodu i ljubav a ne na ropstvo ljudskim uredbama i pravilima. Ne trebaju Bogu ni naši novci, ni nekretnine, ni dela crkvena, već naše SRCE ! Mesno, obrezano, ljubavno..... a ne farisejsko sa 150 dela (crkvenih). Pa Hrist je upravo zbog toga i došao. Da nas oslobodi Starozavetnih zakona i pravila. Jer to ni naši očevi (svi smo mi braća po Noju) nisu mogli ispoštovati, a ne mi pomilovani grešnici.
A adventistički vernici nemaju nikakvu slobodu u svojim Crkvama. Jer ako neko počne iznositi bilo kakvo neslaganje sa adventističkim doktrinama, imaće takvu presiju od strane Crkve da neće moći dugo opstati u njoj. 
Čak se presija vrši i na bivše vernike Adventne Crkve, a kamo li na postojeće.


2. Druga  bitna stvar kada je PRAVA CRKVA u pitanju se krije u sledećim stihovima:
 Матеј 11: 25 У то време одговори Исус, и рече: Хвалим Те, Оче, Господе неба и земље, што си ово сакрио од премудрих и разумних а казао си простима. 26 Да, Оче, јер је тако била воља Твоја.

Коринћ. 1: 27 Него што је лудо пред светом оно изабра Бог да посрами премудре; и што је слабо пред светом оно изабра Бог да посрами јако; 28 И што је неплеменито пред светом и уништено изабра Бог, и што није, да уништи оно што јесте,
29 Да се не похвали ниједно тело пред Богом. 30 Из ког сте ви у Христу Исусу, који нам поста премудрост од Бога и правда и освећење и избављење.
Матеј 16: 15 Рече им Исус: А ви шта мислите ко сам ја? 16 А Симон Петар одговори и рече: Ти си Христос, Син Бога Живога.17 И одговарајући Исус рече му: Благо теби, Симоне сине Јонин! Јер тело и крв нису то теби јавили, него Отац мој који је на небесима.
Ефежан. 2: 8 Јер сте благодаћу спасени кроз веру; и то није од вас, дар је Божји,
Znači ako je nama potreban diplomirani teolog, ili magistar ili doktor teologije, da nam 6 meseci, sa 33 teme objašnjava šta nam je potrebno za krštenje i spasenje, onda se to kosi sa ovim stihovima. Jer je Božiji jaram lak, i veoma razumljiv i prost.
Tako da nama za to ne trebaju  ni velike škole, ni visok IQ, ni velika logika, ni veliki učitelji, ni, 10 godina istraživanja, ni da smo specijalno nadareni u bilo kom smislu ... već sve što je potrebno za naše spasenje, treba brzo i lako, uz punu slobodu ličnosti, da se shvati i primeni u našem životu. Jer u suprotnom  – ,,Od šume nećemo videti drvo’’ !
Mnogi lovci na duše i vaše novčanike će, u ovakvim situacijama, citirati sledeći stih, kako bi vas doveli do njihovih ,,nauka'', odnosno Crkve:
Дела 8: 30  А Филип притрчавши чу га где чита пророка Исаију, и рече: А разумеш ли шта читаш? 31 А он рече: Како бих могао разумети ако ме ко не упути? И умоли Филипа те се попе и седе с њим. 32 А место из писма које читаше беше ово: Као овца на заклање одведе се, и нем као јагње пред оним који га стриже, тако не отвори уста својих. 33 У Његовом понижењу укиде се суд Његов. А род Његов ко ће исказати? Јер се Његов живот узима од земље. 34 Онда ушкопљеник одговори Филипу и рече: Молим те, за кога ово говори пророк? Или за себе или за кога другог?
Međutim da se ovo ipak odnosi na one ,,stručnjake’’ za krštenje i vaše spasenje onda imamo trostruki problem:
2.1. Biblija bi bila u koliziji. Jer je data običnim ljudima. Malim i prostima a ne ,,stručnjacima’’ da nam je objasne;
2.2. Onda su sve Crkve u pravu ! Jer sve imaju te ,,stručnjake’’.  A u Svetu postoi  negde oko 40.000 registrovanih hrišćanskih Crkava;
2.3. Ovaj tekst ne tretira šta je nama potrebno da bi zadobili  Carstvo Nebesko. Več viziju proroka Isaije o Prvom dolasku Isusa Hrista na Zemlju. I to uškopljeniku upravo objašnjava Filip:
Исаија 53: 7 Мучен би и злостављен, али не отвори уста својих; као јагње на заклање вођен би и као овца нема пред оним који је стриже не отвори уста својих. 8 Од тескобе и од суда узе се, а род Његов ко ће исказати? Јер се истрже из земље живих и за преступе народа мог би рањен.
Ako još svemu ovome dodamo da Crkva nije građevina, ili registrovana institucija od strane Državnog organa koji je zadužen za to, već екklesia {ek-klay-see'-ah; εκκλησία; evkklhsi,a –‘’pozvani iz’’}. I predstavlja zajedništvo a ne građevinu:
Матеј  18: 20  Јер где су два или три сабрани у име моје онде сам ја међу њима; 

Матеј  3: 16 Не знате ли да сте ви црква Божија, и Дух Божји живи у вама?   17  Ако поквари ко цркву Божију, поквариће њега Бог: јер је црква Божија света, а то сте ви.

1.Коринћ.6: 19  Или не знате да су телеса ваша црква Светог Духа који живи у вама, ког имате од Бога, и нисте своји ?                             

1. Петр.2: 3 Јер окусисте да је благ Господ. 4 А кад дођете к Њему, као камену живом, који је, истина, од људи одбачен, али од Бога изабран и прибран: 5 И ви као живо камење зидајте се у кућу духовну и свештенство свето, да се приносе приноси духовни, који су Богу повољни, кроз Исуса Христа. 9 А ви сте избрани род, царско свештенство, свети народ, народ добитка, да објавите добродетељи Оног који вас дозва из таме к чудном виделу свом; 10 Који некад не бејасте народ, а сад сте народ Божји; који не бејасте помиловани, а сад сте помиловани.

Дела 17: 24   Бог који је створио свет и све што је у њему, Он будући Господар неба и земље, не живи у рукотвореним црквама,
Дела 7: 48  Али највиши не живи у рукотвореним црквама, као што говори пророк:
 Vidite sada koliko je lako doći do ISTINE, i koliko je Hristov jaram blag i breme lako, ako slušate Bibliju, a ne ,,stručnjake’’ za vaše pare i vaše duše !

Нема коментара: