понедељак, 13. мај 2013.

GOSPODAR SUBOTE



Sledeća dva stiha su Adventistima takođe jedan od najačih oružja kada je u pitanju svetkovanje subote namenjene čitavom čovečanstvu:

Марко 2 : 27 И говораше им: Субота је начињена човека ради, а није човек суботе ради.  28 Дакле је Господар Син човечји и од суботе. 
(+ Matej 12,8;   Luka 6,5) 

Hajdemo prvo analizirati prvi stih (27):

1.  Ko je ovde važniji – Čovek ili subota ?
2.  Koga ovde trebamo žrtvovati, ako se mora jedna od ove dve stvari žrtvovati ?

Veoma eksplicitan stih. I prvi deo stiha nam daje odgovor na to (Субота је начињена човека ради), i drugi (а није човек суботе ради.) ! Znači subota je napravljena da SLUŽI ČOVEKU, a ne da čovek bude njen rob. Ako neko nekom treba da bude podređen to je SUBOTA čoveku. Jer je čovek važniji od subote.

A da li će se Adventisti pre ogrešiti o čoveka ili o subotu !?
U 99 % slučajeva, ako ne i u 99,9 % pre o čoveku. Pogotovu ako je neadventista !

Takođe i mnogi drugi stihovi nam govore da je čovek mnogo važniji od subote da ih sada ne navodim (Jovan 7,23;  Luka 14,5; ), jer je ovaj stih iz Marka 2,27, veoma eksplicitan.
Bogu je daleko važniji čovek nego subota (Matej 12,7).

Idemo dalje. 28-mi stih :
Šta ovo znači ?
Da li je Hrist time mislio reći da pošto je On gospodar od subote, i pošto je On svetkuje da moraju i neobrezani nejevreji Hrišćani !?

Literalni kontekst ! U kom trenutku i zašto je Hrist ovo rekao:

Матеј 12: 1 У то време иђаше Исус у суботу кроз усеве: а ученици Његови огладнеше, и почеше тргати класје, и јести.2 А фарисеји видевши то рекоше Му: Гле, ученици твоји чине шта не ваља чинити у суботу.  3 А Он рече им: Нисте ли читали шта учини Давид кад огладне,он и који беху с њим?  4 Како уђе у кућу Божју, и хлебове постављене поједе, којих није ваљало јести њему ни онима што су били с њим, него самим свештеницима.  5 Или нисте читали у закону како у суботу свештеници у цркви суботу погане, па нису криви? 6 А ја вам кажем да је овде онај који је већи од цркве.  7 Кад бисте пак знали шта је то: Милости хоћу а не прилога, никад не бисте осуђивали праве;  8 Јер је Господар и од суботе Син човечији.  (+ isti izveštaj u Luka 6,5)

Znači ovde su faruseji sudili isusa što u SUBOTU trgali klasje (radili nešto) i jeli. A subotom se hrana nije smela pripremati. Već je sve moralo biti pripremljeno do petka pre zalaska sunca i stavljeno na sto.

Марко 2: 15 И кад сеђаше Исус за трпезом у кући његовој, цариници и грешници многи сеђаху с Њим и с ученицима Његовим: јер их беше много који иђаху за Њим. 16 А књижевници и фарисеји видевши Га где једе с цариницима и с грешницима говораху ученицима Његовим: Зашто с цариницима и грешницима једе и пије? 17 И чувши Исус рече им: Не требају здрави лекара него болесни. Ја нисам дошао да дозовем праведнике но грешнике на покајање. 18 И беху ученици Јованови и фарисејски који пошћаху; и дођоше и рекоше Му: Зашто ученици Јованови и фарисејски посте, а твоји ученици не посте? 19 И рече им Исус: Еда ли могу сватови постити док је женик с њима? Докле год имају са собом женика не могу постити. 20 Него ће доћи дани кад ће се отети од њих женик, и тада ће постити, у оне дане. 21 И нико не пришива нову закрпу на стару хаљину; иначе ће одадрети нова закрпа од старог, и гора ће рупа бити. 22 И нико не сипа ново вино у мехове старе; иначе ново вино продре мехове, и вино се пролије, и мехови пропадну; него ново вино у нове мехове сипати треба. 23 И догоди Му се да су ишли у суботу кроз усеве, и ученици Његови тргаху путем класје. 24 И фарисеји говораху Му: Гледај, зашто чине у суботу шта не ваља? 25 А Он рече им: Нисте ли никад читали шта учини Давид кад му би до невоље и огладне с онима што беху с њим? 26 Како уђе у Божју кућу пред Авијатаром поглаваром свештеничким и хлебове постављене поједе којих не беше слободно никоме јести осим свештеницима, и даде их онима који беху с њим? 27 И говораше им: Субота је начињена човека ради, а није човек суботе ради.  28 Дакле је Господар Син човечји и од суботе.

A ovde imamo veoma sličnu situaciju. Fariseji sude Isusu što je u SUBOTU kao i u izveštaju iz Mateja 12 i Luke 6 trgao klasje u subotu, i + što je sedeo sa carinicima i nezmabošcima za istom trpezom.

Znači fariseju SUDE ISUSU DA NE POŠTUJE SUBOTU !
I posle toga dolazi taj čuveni stih ( Дакле је Господар Син човечји и од суботе) koji Adventisti (zlo)upotrebljavaju. Hrist ovim stihom nije hteo reći da svi trebaju držati subotu, već je odgovorio farisejima na njihovu optužbu da Hrist krši subotu:

Марко 2: 24 И фарисеји говораху Му: Гледај, зашто чине у суботу шта не ваља?

Марко 3: 1 И уђе опет у зборницу, и онде беше човек са сувом руком. 2 И мотраху за Њим неће ли га у суботу исцелити да Га окриве.

Лука 6: 7 Књижевници пак и фарисеји гледаху за Њим неће ли у суботу исцелити, да Га окриве. 8  А Он знаше помисли њихове, и рече човеку који имаше суву руку: Устани и стани на среду. А он устаде и стаде.

Јован 5: 16  И зато гоњаху Јевреји Исуса, и гледаху да Га убију, јер чињаше то у суботу 18 И зато још више гледаху Јевреји да Га убију што не само квараше суботу него и Оцем својим називаше Бога и грађаше се једнак Богу............................

Uostalom pregledajte Novi Zavet, pa ćete se uveriti da su 2 jedina razloga zašto su fariseji sudili Isusa:

 - Zato što se izjednačavao sa Bogom, predstavljajući se kao Sin Božiji;
 - Zato što je kršio subotu.

A pošto Poncije Pilat ovo, kao neznabožac, nije znao izjavio je:
Luka 23, 4 А Пилат рече главарима свештеничким и народу: Ја не налазим никакве кривице на овом човеку.

Prema tome. Hrist je ovu rečenicu izrekao kao odgovor farisejima koji su ga osuđivali za kršenje subote, a ne kao naredbu Hrišćanima i svim ostalim ljudima na Zemlji da moraju svetkovati subotu !

     Da li je tim stihom 28 Hrist hteo reći to što tvrde Adventisti ili ne ?:

Zato idemo dalje:
Jovan 5: 1 - 13 А потом беше празник јеврејски,и изиђе Исус у Јерусалим.У Јерусалиму, пак, код Овчијих врата има бања, која се зове јеврејски Витезда,и око ње пет покривених тремова,У којима лежаше мноштво болесника, слепих, хромих, сувих, који чекаху да се заљуја вода; Јер анђео Господњи силажаше у одређено време у бању и мућаше воду; и који најпре улажаше пошто се замути вода,оздрављаше,макар каква болест да је на њему. А онде беше један човек који тридесет и осам година беше болестан. Кад виде Исус овог где лежи,  и разуме да је већ одавно болестан, рече му:Хоћеш ли да будеш здрав?Одговори Му болесни:Да,Господе;али немам човека да ме спусти у бању кад се замути вода; а док ја дођем други сиђе пре мене. Рече му Исус:Устани, узми одар свој и ходи.И одмах оздрави човек,и узевши одар свој хођаше.А тај дан беше субота. Тада говораху Јевреји ономе што оздрави:Данас је субота и не ваља ти одра носити.А он им одговори: Који ме исцели он ми рече: Узми одар свој и ходи.  А они га запиташе: Ко је тај човек који ти рече: Узми одар свој и ходи ? А исцељени не знаше ко је;јер се Исус уклони,јер људства много беше на месту.


Ovde je Hrist 2 puta prekršio subotu. Što je LEČIO u subotu i REKAO UZMI SVOJ ODAR I NOSI GA (hodaj sa njim) :


Јeр. 17 : 19 - 23  Овако ми рече Господ:  Иди, и стани на врата синова народних, на која улазе цареви Јудини и на која излазе, и на свака врата јерусалимска.  И реци им:  Чујте реч Господњу, цареви Јудини и сви Јудејци и сви Јерусалимљани, који улазите на ова врата. Овако вели Господ: Чувајте се да не носите бреме у суботу и не уносите на врата јерусалимска. И не износите бремена  из кућа својих у суботу, и никакав посао не радите, него светите суботу, као што сам заповедио оцима вашим. Али не послушаше нити пригнуше уха свог, него отврднуше вратом својим да не послушају и не приме науке.     

 Neh. 13 : 19  И кад дође сен на врата јерусалимска уочи суботе, заповедих те затворише врата, и заповедих да их не отварају до после суботе; и поставих неколико својих момака на вратима да се не уноси никакав товар у суботу.

2.Mojs. 20 : 10  А седми је дан одмор Господу Богу твом; тада немој радити ниједан посао, ни ти, ни син твој, ни кћи твоја, ни слуга твој, ни слушкиња твоја, ни живинче твоје, ни странац који је међу вратима твојим.

2.Mojs. 31: 14,16  Чувајте дакле суботу, јер вам је света; ко би је оскврнио, да се погуби; јер ко би год радио какав посао у њу, истребиће се она душа из народа свог.  Stoga neka Izraelci drže subotu - svetkujući je od naraštaja do naraštaja - kao vječni savez.


4. Mojs.15:32-35  А кад беху синови Израиљеви у пустињи,нађоше једног где купи дрва у суботу.И који га нађоше где купи дрва,  доведоше га к Мојсију и к Арону и ка свему збору.  И метнуше га под стражу, јер не беше казано шта ће се чинити с њим. А Господ рече Мојсију: Нека се погуби тај човек; нека га заспе камењем сав збор иза логора.


Prema tome sada je sve jasno. Hrist je  taj koji odlučuje o tome šta se i kako se slavi SUBOTA i niko drugi. A Hrist nam NIGDE U NZ nije rekao da trebamo svetkovati SUBOTU. A itekako je prekršio rekavši hromom koji je prohodao da u subotnji dan NOSI SVOJ ODAR.

1 коментар:

Mr.Gi је рекао...

Totalno izvrtanje činjenica!
Sve ove činjenice su izvrtanje istine.
Zašto ne napadate neku drugu zapovest?Ako subota nije važna ostavote je i pustite da je svetkuju oni koji hoće!